Çocuklar yaşadıkları şehri nasıl algılıyorlar?
Kocaman bir harita (Güliver Haritası) çevresinde toplanan çocuklar, 4 ayrı renk post-it'e yaşadıkları şehir ile ilgili 4 soruya tek kelimelik cevaplar yazdılar.
“İstanbul/Rotterdam deyince aklınıza ilk ne geliyor?”
“İstanbul/Rotterdam’da en çok duyduğun ses ne?”
“İstanbul/Rotterdam ne kokuyor?”
“İstanbul/Rotterdam’da en çok gördüğün renk ne?”
Ne dediler...
“İstanbul/Rotterdam deyince aklınıza ilk ne geliyor?”
Çocuklar İstanbul’u 50’yi aşan kelime ile tarif ederken, Rotterdam’da yaşayan çocukların kendi şehirleriyle ilgili daha az çağrışımları var.
Her iki şehirde çocukların en fazla ifade ettikleri kelimeler…
İstanbul’da programa katılan çocuklar sosyo-ekonomik ve bölgesel olarak daha yaygın ve karma bir grubu temsil etti ve buna bağlı olarak kent ile ilgili algılarının Rotterdam’daki yaşıtlarına göre daha zengin olduğu görüldü.
Her iki kentten katılan çocuklar da kendi şehirlerinin sembollerinden de sıkça bahsettiler.
Istanbul/Rotterdam'ın sesleri, kokuları
Çocuklar yaşadıkları kent ile ilgili gözlemlerini, duydukları sesleri ve kokuları birçok farklı sıfatla, zengin bir şekilde ifade ettiler. Sırasıyla en fazla dile getirilenler:
İstanbul’da yaşayan çocuklar en çok “egzoz kokusu”’nu, ardından “çöp, sigara ve duman” kokularını duyduklarını dile getirdi. En çok duydukları sesler ise ağırlıklı olarak, “korna, trafik, konuşma sesi” ve “inşaat” gibi kaotik bir metropolde yaşadıklarını destekler nitelikte sesler idi. Az da olsa, “doğa” (çiçek, çim, orman, deniz) kokusu aldıklarını ve martı, hayvan, deniz sesleri duyduklarını da ifade ettiler.
Rotterdam’da yaşayan çocuklar için ise en çok duyulan kokular “gaz, duman” ve “yemek” kokuları iken, bu kokuları “doğa, deniz” ve “çöp” kokuları takip ediyor. İstanbul’daki yaşıtları gibi, Rotterdam’daki çocuklar için de “trafik" ve "kalabalığın sesi” listenin başında geliyor. Ancak, duydukları “oyun oynayan çocuk sesleri, bisiklet, scooter” gibi sesler daha farklı bir atmosfer ve ortamı yansıtıyor.
İstanbul/Rotterdam'ın Renkleri
İstanbul’da yaşayan çocuklar için yeşil ve mavi şehirde gördükleri renkler arasında yer alıyor ancak gri, siyah ve kahverengi renklerin, tüm diğer renkler arasında belirgin bir şekilde öne çıktığı görülüyor. Tüm bu renklerin şehrin asfalt zemin yapısının, yeşilden yoksunluğun, yüksek binaların arasındaki gri boşlukların ve sonu gelmeyen inşaatların bir yansıması olduğu söylenebilir.
Mavi, Rotterdam’da yeşille birlikte en çok ifade edilen renk iken, şehrin futbol takımı Feyenoord ve milli bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaz da yoğunlukla akla gelenlerden.
Tüm bu çıktılardan yola çıkarak, her iki şehirde yaşayan çocukların da içinde yaşadıkları çevreyi çok açık ve gerçekçi bir şekilde algılayıp yansıtabildiklerini söyleyebiliriz