Yaşadıkları Yerin Çizimi ve Yeniden Tasarımı: "Yaşadığın yer nasıl bir yer? Orada neyi değiştirmek isterdin? Neden?"
Biraz üzerine düşünüp, sözel olarak betimlemelerinden sonra çocuklardan yaşadıkları yerleri detaylıca çizmeleri istendi. Bu noktada önemli olan “güzel resim çizmek” değil, yaşadıkları yerleri bir yabancının o bölgeye gitmiş gibi hissedebileceği kadar net ve detaylı yansıtabilmeleri idi. Daha sonra da birer “şehir plancısı” gibi çalışarak, yaşadıkları bölgeyi orada yaşayan herkesin isteklerini, ihtiyaçlarını düşünerek, daha yaşanabilir kılmak için yeniden tasarlamaları istendi. Son olarak tüm çocuklar velilerin de katılımıyla oluşan “kent konseyine” tasarladıkları projelerini sundular. Atölye çıktıları, çocukların en çok üzerine düşündüğü, gözlemlediği ve çözüm ürettiği temalar altında toplandı. Aynı zamanda, İstanbul ve Rotterdam'da yaşayan çocukların ortak ve ayrışan gözlemleri de irdelenmeye çalışıldı.
En yaygın İSTANBUL çıktıları
SOSYAL YAŞAM
çocukistanbul, atölyelerin İstanbul ayağını yürütürken farklı sosyo-ekonomik kesimlerden ve İstanbul'un farklı bölgelerinden çocukları bir araya getirmeye özen gösterdi. Genel bir tespit olarak, çevresiyle daha çok ilişki içinde olan ve deneyimleyebilen çocukların gözlem yapabilme becerisinin diğerlerine oranla daha gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz.
SOSYAL SORUNLARI TESPİT ETME
Bir başka çıktı ise, genel olarak sosyo-ekonomik bakımdan daha "alt" kesimleri temsil ettiği söylenebilecek devlet okulu öğrencilerinin, yaşadıkları yerlerdeki sosyal sorunları tespit edebilme konusunda daha başarılı olmaları. Bu durum, iki grubun farklı yaşam tecrübeleri ile açıklanabilir.
"
MAHALLE KÜLTÜRÜ
Mahalle kültürünün, yerel ilişkilerin hala korunduğu bölgelerde yaşayan çocukların yaşadıkları yerle ilgili daha detaylı gözlemleri olduğu hem sözel ifadelerinde hem de çizimlerinde açıkça görünüyor. Bu çizimlerde sıkça kasap, terzi gibi mahalle esnafı kendi isimleri ile yer alıyor. Çocukların, yaşadıkları bölgeyi yeniden tasarladıkları aşamada ağırlıklı olarak yerel esnafı olduğu gibi koruma, değiştirmeme eğiliminde olduğu anlaşılıyor.
YEŞİL ALANLAR VE OYUN ALANLARI
Tüm çocuklar şehirde yeterli miktarda yeşil alan ve oyun alanı olmadığını farkındalar ve yaşadıkları yeri yeniden tasarlarken yeni, güvenli yeşil alanlar ve oyun alanları çizme ihtiyacı duyuyorlar. Şehirde yaşayan engelli ve yaşlı insanlara, hayvanlara da oldukça duyarlılar.
OKULLAR
Okullar çocukların hayatında çok önemli rol oynuyor. Çizimler ve yeniden tasarımlar çocukların bu endişesini yansıtıyor ve eğitim sistemindeki sorunların onların da farkında olduklarını gösteriyor.
En Yaygın ROTTERDAM çıktıları
YEREL YAŞAM
Atölyelere katılan çocukların yalnızca kendi sokaklarını çizmelerinden, yaşadıkları bölgeden pek fazla ayrılmadıkları anlaşılıyor. Çoğu yerel esnafı tanıyor ve çizimlerinde koruyor. Genel olarak küçük bir çevrede zaman geçirdikleri görülüyor. Bazı çocuklar süpermarket ve dondurmacı ekledi.
SOSYAL SORUNLARI TESPİT ETME
Çocukların çoğunun sosyal sorunların tespiti ve çözüm arama konusuna uzak kaldığı görüldü. Bazı çocuklar yetimhane ve kuş evi eklediler ancak dönüştürme eğilimi daha çok kendi ihtiyaçlarına dönük futbol sahası ve oyun alanı gibi unsurlar olarak yansıdı. Rotterdam'da duydukları kokular arasında üst sırada yer alan çöp konusu ilave bir çözüm arayışı ifade etmese de çizimlere yansıdı.
OKULLAR
Rotterdam’da yaşayan çocukların hayatlarında da okul önemli rol oynuyor. Okula genel olarak yürüyerek gidiyorlar ve bahçeleri sosyalleşme ve açık alan ihtiyaçlarını gidermek için çocukların hayatında çok önemli.
YEŞİL ALANLAR VE OYUN ALANLARI
Çocukların yeşil ve açık alanlar konusunda yaşadıkları bölgeden oldukça memnun oldukları görülüyor. Bazı çocuklar çizimlerine, yaşadıkları bölgeye uzak olan ancak kentin daha merkezi alanlarında varlığını bildikleri "Eğlence Parkı" eklediler.
Çizim 1 - G. Aydın, 4.sınıf : "ben buraya bisiklet yolu ve engelliler için özel bir yol ekledim. Cami'yi kütüphaneye çevirdim. Pastaneyi de hastane yaptım. Buradaki bir evi hayvan barınağına çevirdim. Postane vardı onu da otopark yaptım. Artık insanlar ve hayvanlar daha rahat yaşayacak."
Çizim 2 - A. Kızıl, 4. sınıf : "Bizim mahallemizde çok fazla kedi yaşıyor. Onlar için internet kafeyi kedi evine çevirdim. Ama yan komşumuz Erşan Abi'nin evini değiştirmedim."
Çizim 3 - Z. C. Günaydın, 5. sınıf : "Buradaki kocaman alışveriş merkesi Akasya huzurumuzu bozuyor. Onu bir hastaneye dönüştürdüm. Yaşadığım yerde çok fazla bina var. buraya yeşillik alan ve spor tesisi ekledim"
Çizim 4 - D. Şensoy, 8. sınıf :"Benim mahallemde hep özel okullar var. Sadece tek bir devlet okulu olduğu için çok kalabalık. Bu yüzden yakınlara bir devlet okulu ekledim."
Çizim 5 - Rotterdam'dan bir çocuk : "Okulumuzun bahçesi her zaman çok kalabalık oluyor. Bu yüzden yeni oyun alanları ekledim"
Proje raporunun tamamı için alttaki linki indirin
(Rapor İnglizce olarak mevcut, yakında Türkçe rapora da buradan ulaşabileceksiniz.)